Afvallen tijdens zwangerschap

Ben je zwanger en wil je blijven sporten? Ons advies is vooral om dit te blijven doen! Het is goed en gezond om te blijven bewegen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje. Het kan confronterend zijn als je merkt dat je tijdens je zwangerschap flink wat kilo’s aankomt. Wellicht ben je dat helemaal niet van je lijf gewend of was je juist zoveel afgevallen voor je zwangerschap, dat je dit het liefst wil onderhouden. Maar hoe zit het nou eigenlijk met afvallen tijdens je zwangerschap? Kan dit gewoon? Waar moet je op letten? Wij vertellen je er graag meer over.

Laten we vooropstellen dat het normaal is dat je gewicht toeneemt als je zwanger bent. Dit komt door meerdere factoren: uiteraard de groei en ontwikkeling van je baby, maar ook de hoeveelheid vruchtwater, zwangerschapshormonen en toename van vocht. Echter hoef je bijvoorbeeld niet voor twee te eten. 😉

Afvallen tijdens zwangerschap ervaring

Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een ‘veilig huisje’ voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam. Essentiële voedingsstoffen zijn een must – je kan gewoonweg niet zonder. Sterker nog: wanneer je afvalt of niet aankomt, wordt de ontwikkeling van jouw baby nauwkeurig in de gaten gehouden. Dit wordt gedaan om zeker te weten dat het geen gevolgen heeft voor je baby óf jezelf. Het is goed te vermelden dat het kan zijn dat je onbedoeld afvalt. Ook dan kan de verloskundige ervoor kiezen de groei van de baby en jouw gezondheid nog meer in de gaten te houden.

En, daarbij is iedere vrouw anders. Misschien komt je buurvrouw ‘maar’ 9 kilo aan en kom jij 20 kilo aan. Onthoud altijd: er spelen meerdere factoren mee. Ben je in hartje zomer zwanger? Misschien heb je dan ook veel last van vocht. Vergelijk je niet met een ander en focus je op jezelf en op datgene wat je wél kunt doen.

Wist je bijvoorbeeld dat…

  • Een voldragen kind met 40 weken gemiddeld 3,5 kilo weegt?
  • Je 1,5 kilo lichaamswater hebt na 30 weken zwangerschap?
  • Je baarmoeder rond de 20ste zwangerschapsweek ongeveer 700 gram weegt (en dat dit 40 a 50 gram is voor je zwangerschap)?
  • Je vruchtwater rond de 16 weken 150 ml bedraagt, maar tussen de 37-40 weken al 700 tot 800 ml bedraagt?

Zoals je ziet komen die extra kilo’s dus door meerdere factoren! Staar je dus niet blind op het aantal kilo’s, want het is meer dan dat.

“Afvallen tijdens mijn zwangerschap, ik was mega obsessief. Ik was er te gefocust op om maar geen kilo aan te komen, maar juist af te vallen. En dat terwijl ik er eigenlijk helemaal niet zo obsessief mee bezig wilde zijn. Toen ik in aanraking kwam met ZON voor jou, ontdekte ik de juiste manieren om gezond te blijven tijdens mijn zwangerschap. Mijn mindset is enorm veranderd. Ik ben me bewust van mijn kunnen, mijn kracht – en dat op een goede, gezonde manier. Alles voor mijn kind, maar ook voor mezelf.” – Aicha

Gezond afvallen tijdens de zwangerschap

Nu vraag je jezelf misschien af: maar wat kan ik dan wel doen? Kan ik verantwoord afvallen tijdens de zwangerschap? Stipt op nummer 1 staat voldoende bewegen. Onderhoud je conditie en zorg er zo voor dat je je fitter voelt en blijft voelen. Dit draagt ook bij aan de bevalling en je herstel hiervan. Maar zorg er wel altijd voor dat je de juiste bewegingen uitvoert. Ga je sporten en heb je bepaalde klachten, bijvoorbeeld aan je bekken? Dan wil je niet dat dit wordt overbelast. Bij ZON voor jou hebben we diverse workouts ontwikkeld, volledig afgestemd op zwangere vrouwen:

  • Yoga: Zwangerschapsyoga voor meer energie, balans en flow
  • Power/relax:Vergroten van je uithoudingsvermogen, stabiliteit en balans
  • Workout: opbouwen van kracht, spiermassa en conditie in de buitenlucht
  • Individueel: Personal training, coaching of een bodyscan

Wat wij belangrijk vinden is om vanuit ons werk en onze visie naar jou te kijken: wat past er bij jou? Waar heb je behoefte aan? Heb je specifieke pijntjes of klachten? Wij willen dat jij een fijne zwangerschap doorgaat, waarin je je mooi voelt, maar bovenal jezelf! Een gezonde, fitte vrouw. Wat wij doen is het leggen van de verbinding met jou. Vanuit humor, persoonlijke aandacht, gezelligheid en saamhorigheid zorgen we voor fijne factoren tijdens het sporten in je zwangerschap. Zo halen we alles eruit, maar wel op jouw niveau en passend bij jouw lichaam en zwangerschap! Verantwoord afvallen tijdens je zwangerschap? Laten we het omdraaien: een gezonde zwangerschap voor jou en je kindje! Wij helpen je graag. Lijkt het je leuk om eens te ervaren hoe het is bij ZON voor jou? Vraag dan een gratis proefles aan.