Je grenzen opzoeken zonder er overheen te gaan: De kunst van het luisteren naar je lichaam
Als moeder, partner, dochter, werkende vrouw, vriendin… We hebben allemaal onze rollen te vervullen. En wie herkent het niet: we willen het voor iedereen goed doen. Altijd zorgen dat we alles op tijd af hebben, dat de kinderen alles hebben wat ze nodig hebben, dat het werk niet blijft liggen, dat we onze vrienden en familie niet in de steek laten. En toch vergeten we vaak één cruciaal ding: onszelf.
In de maatschappij wordt het soms zelfs gepromoot om altijd maar door te gaan. Onze grenzen opzoeken lijkt zelfs wel een prestatie op zich, want “jezelf overtreffen” is de norm geworden. We staan er vaak niet bij stil hoe schadelijk dit kan zijn voor ons lichaam en geest. Een van de manieren waarop we kunnen leren onze grenzen te bewaken, is door middel van Yin Yoga – een praktijk die niet alleen fysiek herstel biedt, maar ons ook helpt om diep van binnen te luisteren naar de signalen van ons lichaam.
Yin Yoga: De kracht van luisteren naar je lichaam
Yin Yoga is een van de meest kalmerende en herstellende vormen van yoga. Het draait niet om kracht, snelheid of flexibiliteit, maar om het loslaten en het in contact komen met je innerlijke zelf. Het is een meditatie in beweging, waarbij je langere tijd in een houding blijft om diep in het bindweefsel en de gewrichten te rekken. Het klinkt misschien eenvoudig, maar de diepere impact op lichaam en geest is enorm.
Yin Yoga helpt ons om onze grenzen te herkennen en te respecteren. Het stelt ons in staat om fysieke blokkades op te merken en ons bewust te worden van de subtiele signalen die ons lichaam ons geeft. In deze rustige, langzame houdingen kunnen we onszelf uitdagen, maar we moeten altijd voorzichtig zijn: de grens is nooit ver weg.
Als je in een Yin Yoga-houding bent, kan het voelen alsof je jezelf moet forceren om verder te rekken, maar dit is het moment waarop je echt moet luisteren. Het is normaal om de grens van je flexibiliteit of kracht op te zoeken, maar zodra je het gevoel hebt dat je iets forceren moet, is dat het moment om terug te trekken. Het gaat om de ervaring van de oefening, niet om de prestatie. Dit geldt niet alleen voor Yin Yoga, maar ook voor de rest van je leven.
Je grenzen opzoeken in het dagelijks leven: moeder, partner en vrouw
Als moeder weet je als geen ander hoe snel je geneigd bent om over je grenzen heen te gaan. Je probeert alles in balans te houden: de opvoeding van je kinderen, je werk, je relatie en je sociale verplichtingen. Maar wat gebeurt er als je blijft doorgaan, zonder stil te staan bij de signalen van je lichaam? Wat gebeurt er als je jezelf blijft uitrekken totdat je breekt?
Toen Nathalie onlangs haar rib verdraaide tijdens een yoga-sessie, leek dit het perfecte voorbeeld van hoe het overgaan van je grenzen gevolgen kan hebben. Na de pijnlijke ervaring, waarbij ze niet kon werken en zich nauwelijks kon bewegen, realiseerde ze zich iets belangrijks: pijn is de grens die je lichaam je aangeeft om te stoppen, en het is essentieel om daar naar te luisteren.
Wat de meeste mensen zich niet realiseren, is dat sommige oefeningen, zoals het rekken tijdens Yin Yoga, niet altijd bevorderlijk zijn voor het lichaam. In plaats van loslaten en ontspannen, kan het juist leiden tot extra spanning, vooral als er inwendige littekens of na-operatieve gebieden in het lichaam aanwezig zijn, zoals bij mezelf. Het trekken aan de inwendige littekens kan onbewust de balans in het lichaam verstoren en pijn veroorzaken.
Het nieuwe motto van Nathalie: “Als je luistert naar de fluistering van je lichaam, hoeft het niet te schreeuwen.” Het is een les die ik te laat heb geleerd, maar die me nu helpt om elke dag bewuster om te gaan met mijn lichaam en mijn grenzen.
De druk op vrouwen in Nederland: De mythe van de perfecte moeder en werkende vrouw
Het probleem van het overgaan van grenzen is een veelvoorkomend thema voor vrouwen in Nederland. Er heerst een sociale druk om altijd maar door te gaan, te presteren en alles perfect te doen. De ideale moeder en werkende vrouw is een figuur die zowel thuis als op het werk haar zaken op orde heeft, terwijl ze ook altijd vrolijk, gezond en energiek is.
Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad geeft ongeveer 40% van de vrouwen aan dat ze zich overbelast voelen door werk en gezin. En hoewel er steeds meer aandacht komt voor de impact van overbelasting, wordt er nog te vaak voorbij gegaan aan de fysieke en mentale gevolgen van het niet erkennen van je grenzen. Vrouwen die blijven doorgaan, zonder herstel of pauze, lopen het risico op burn-out, chronische pijn en langdurige gezondheidsproblemen.
Waarom het belangrijk is om de grens te respecteren
Als we het hebben over het overgaan van grenzen, is het belangrijk om niet alleen fysiek, maar ook mentaal naar ons lichaam en onze geest te luisteren. In de maatschappij, vooral in Nederland, wordt er vaak verwacht dat vrouwen “alles aankunnen”. Dit leidt tot een cultuur van overwerk en het negeren van eigen behoeftes. Het is belangrijk om te beseffen dat het herstellen van een bevalling, operatie of fysieke inspanning tijd en rust vereist. Elke fase van herstel heeft zijn eigen tempo, en dit moet gerespecteerd worden.
Feiten over gezondheid en vrouwen in Nederland:
-
1 op de 5 vrouwen in Nederland heeft te maken met chronische pijn of lichamelijke klachten, vaak als gevolg van het overschrijden van fysieke grenzen.
-
40% van de werkende moeders voelt zich overbelast door de combinatie van werk en gezin, wat kan leiden tot mentale en fysieke uitputting.
-
Langdurige fysieke overbelasting kan leiden tot blijvende gezondheidsproblemen, zoals lage rugklachten, bekkeninstabiliteit en zelfs post-traumatische stress (PTSS).
Het is dus van cruciaal belang dat vrouwen leren om bewust hun grenzen te herkennen en daar naar te luisteren. Dit geldt niet alleen voor vrouwen die een bevalling hebben gehad, maar voor iedereen die met overbelasting worstelt.
Conclusie: Grenzen zijn niet slecht, ze beschermen ons
De kunst van het ontdekken van je grenzen is niet om jezelf in een hokje te stoppen, maar om je lichaam en geest te beschermen tegen de risico’s van overbelasting. Yin Yoga helpt ons hierbij. Het leert ons niet om onze grenzen te overschrijden, maar om ze te verkennen en te begrijpen. Alleen door onze grenzen te respecteren, kunnen we werkelijk herstellen en het beste uit onszelf halen, zowel fysiek als mentaal.
Dus, dames, luister naar de fluistering van je lichaam. Het is niet zwak om pauzes in te lassen. Het is niet zwak om hulp te vragen. Het is krachtig om jezelf de tijd te geven om te herstellen. Want alleen als je echt naar jezelf luistert, kun je blijven geven aan anderen – zonder dat het ten koste gaat van jouw eigen welzijn.