In gesprek met… Our mom: Nicole

Voor de rubriek ‘Our moms’ gaan wij in gesprek met vrouwen uit ons team van instructeurs, moeders die bij ons sporten of vrouwen met wie wij samenwerken. Wij geloven dat de wereld mooier wordt met vrouwen die in hun kracht staan. Deze vrouw voelt zich blij en sterk. Om dit te bereiken draagt Zon voor jou haar steentje bij door het geven van gerichte, op-maat-gemaakte sportlessen en inspirerende ochtenden waarin niet alleen het sporten maar ook het verbinden met anderen centraal staat.

We vinden het belangrijk dat verhalen gedeeld worden, het èchte en eerlijke verhaal. Wij gaan met deze vrouwen in gesprek waarin open-, zacht- en (Achterhoekse) nuchterheid de boventoon voeren.

Deze maand spreken wij met Nicole Tannemaat, onze yogadocente en work-out instructrice.

Nicole, fijn dat jij het spits wilt afbijten. Wie ben je en hoe omschrijf je jezelf?

Mensen omschrijven mij als open en empathisch. Ik kan mij goed inleven en voel de sfeer in een groep vaak goed aan. Ik ben een tikkeltje ongeduldig en een echte koukleum.

Daarnaast heb ik een partner en ben moeder van een dochter (2018) en een zoontje (2021). Ik ben een werkende moeder, waarbij ik 24 uur per week werk als coördinator van het vrijwilligersproject Home-start bij Yunio. Hierin verbind ik gezinnen die opvoedkundige, praktische of vriendschappelijke hulp nodig hebben met een ervaren vrijwilliger.

Lees meer over Homestart.

Wat doe je precies bij Zon voor jou?

Ik ben sport instructrice en geef work-out lessen, in combinatie met kracht en conditie. In deze lessen werken we met het hele lichaam. Daarnaast geef ik zwangerschapsyoga en poweryoga voor (net) bevallen vrouwen en 40-plussers.

Zon voor jou heeft als missie om de vrouw in haar kracht te zetten ongeacht in welke levensfase ze zich bevindt. In welke levensfase zit jij momenteel en welke uitdagingen ervaar je?

Ik ben een jonge, werkende moeder. Mijn uitdaging is planning. Ik moet rekening houden met huishouden, werk, mijn vrije tijd, vrienden en vriendinnen, familie en mijn relatie. Zodra er iets voorvalt, komt mijn eigen tijd voor mezelf in het gedrang. Balans houden is de uitdaging.

Waarom geef je les bij Zon voor jou en niet bij een reguliere sportschool?

In mijn jongere jaren heb ik een aerobicopleiding gedaan en vanaf mijn 20e jaar gaf ik zeker vijf keer in de week groepslessen (Aqua-aerobics, Xcore en matoefeningen voor buik, billen en benen) in de sportschool.

Ik merk dat veilig bewegen en goede begeleiding met persoonlijke aandacht voor mij voorop staat. In de groepslessen, in de sportschool, draaide ik mijn choreografie af en heb je minder aandacht voor het individu.

Bij Zon voor jou kan ik veel meer individuele aandacht geven aan de sporters. Vooraf vragen we altijd waar we rekening mee kunnen houden en of er blessures zijn. Tijdens de les worden er verschillende opties aangegeven, waardoor je je eigen tempo en niveau kan bepalen. Er is meer afstemming met de groep en dit vind ik een grote kracht in de les.

Je vervult in je werk een maatschappelijke rol in de maatschappij. Waarom vind jij dit belangrijk?

Ik vind het belangrijk om van betekenis te zijn, voor alle lagen in de bevolking. Ik zie en spreek veel ouders die overweldigd of overbelast zijn. Ouders die geen netwerk hebben of niet om hulp durven te vragen omdat ze denken dat ze alles zelf moeten doen. Ik zie mensen opbloeien wanneer ze een dagdeel per week hulp krijgen. Op deze manier worden ouders in hun kracht gezet. Dit vind ik zo mooi en belangrijk om me hiervoor in te zetten. Ik word hier intens blij van.

De waarde van Yunio is: ‘It takes a village to rise a child.’ Als ouder hoef je het niet alleen te doen, maar mag je hulp vragen in je netwerk of die van een ander. Iedereen is mooi en doet dingen vanuit de beste intenties. Soms lukt het, soms ook niet. Ik geloof in de kracht van kwetsbaarheid en dit wil ik graag uitstralen door o.a. mijn eerlijke verhaal te delen. Het is spannend om kwetsbaar te zijn, maar het levert veel op. Door je kwetsbaar op te stellen, kom je in verbinding met mensen. Dit merk ik in mijn werk iedere dag.

Je bent zelf ook zwanger geweest. Als je terugkijkt op deze periode, wat was dan het beste dat je gedaan hebt of het beste advies dat je hebt opgevolgd?

In beweging blijven. Tijdens mijn eerste zwangerschap deed ik aan zwangerschapsyoga en pilatus. Ik ben springend en dansend door mijn zwangerschap heen gegaan, zonder klachten.

Na mijn eerste zwangerschap had ik vage (rug)klachten. Ik dacht dat dit erbij hoorde dus heb hier niet veel aandacht aan besteed. Totdat ik in mijn tweede zwangerschap na 14 weken bekkenklachten kreeg, waar ik niet omheen kon. Er bleek een scheefstand in mijn bekken, als gevolg van de eerste zwangerschap. Het is dus nooit helemaal goed hersteld na de eerste keer. Daarnaast kreeg ik ook nog eens zwangerschapsdiabetes. Toen kwam het besef dat ik in beweging moet blijven en mijn leefstijl gezond moet blijven. Het gevolg was dat ik drie keer in de week ging sporten en gezond at.

Wat mij ontzettend hielp in deze periode was mijn frustratie en ervaring delen met een vrouw die ik leerde kennen in mijn zwangerschapsgroep. Zij zat in hetzelfde schuitje, zwanger met zwangerschapsdiabetes. Ik kon het delen, mijn verhaal mocht er zijn.

Wat zou je anders willen doen in deze tijd? Heb je een advies voor andere zwangeren?

Ik besef me dat pijn na de bevalling er niet bij hoort. Dat denken we vaak, we zijn streng voor onszelf. Had ik na de bevalling van mijn eerste een bekkenfysiotherapeut gezien dan had ik iets aan die scheefstand kunnen doen. Dus na zes weken jezelf laten controleren bij een bekkenfysiotherapeut is mijn advies. Niet zo hard zijn voor jezelf maar mild en zacht. Gun jezelf die extra check.

Voel jij je weer sterk en vitaal na je bevalling? Hoe ben jij weer fit geworden?

Na de bevalling voelde ik me niet direct vitaal. Ik ben gaan sporten bij Zon voor jou waarbij ik vooral mijn core, rug- en buikspieren ging trainen.

Na 4 weken sporten, gemiddeld 2 keer per week, merkte ik al verschil dat ik sterker werd in mijn core, spieren en beter onze kinderen kon tillen. Ook ging ik rechter op lopen.

Tijdens mijn verlof ben ik dagelijks 5 km gaan wandelen. Dit was voor mij een fijne manier om even in een andere modus dan ‘mama’ te komen. Dit raad ik iedere moeder en vader aan.

Hoe blijf je fit? Heb je tips?

Wandelen, een gezonde eigenschap die ik mezelf heb aangeleerd en in de winter verse gember thee drinken. Alles met mate nuttigen en afwisselen.

Meer lezen over Nicole en haar ervaring als mama? Klik dan hier