Wij gaan graag met andere vrouwen in gesprek over de kennis en ervaring die zij in hun leven hebben opgedaan. Het eerlijke en èchte verhaal doorbreekt taboe’s en het creëert openheid. Laten we verhalen met elkaar delen zodat we er van kunnen leren. Dit keer hebben we gesproken met een specialist uit het vak: Kirsten.
Zij is een van de eigenaren van NONA verloskundigenpraktijk en heeft ruim 17 jaar ervaring als verloskundige. Naast haar werk als verloskundige is ze ook trotse moeder van drie opgroeiende kinderen. Leer haar kennen en laat je inspireren.
Hey Kirsten, leuk dat je hier de tijd voor neemt. Je bent zelf moeder van drie kinderen, wat vind jij de grootste uitdaging als moeder?
“De grootste uitdaging voor mij is toch de opvoeding. Uiteindelijk doen we allemaal maar wat, toch? We doen wat we denken dat goed is en wat bij ons past en hopen dat het goed uitpakt.”
“Laten we elkaar meer complimenten geven als ouders. Hoe fijn is het om te horen dat jouw kind super gezellig was toen het kwam spelen. Het laat je voelen dat je het best goed doet.”
Wat helpt jou en om je een gelukkige moeder te voelen?
“Het helpt mij erg als ik mijn ervaringen en ideeën met andere moeders en vrouwen kan delen. Zij geven tips maar zeker net zo belangrijk, ze laten je voelen en weten dat je het best goed doet. We zijn vaak geneigd om elkaar op de verbeterpunten te wijzen. Geef elkaar eens een compliment als ouders. Hoe fijn is het om te horen dat jouw kind super gezellig was toen het kwam spelen of keurig ‘bedankt’ zei toen het wat kreeg. Als ik zo’n compliment krijg maakt mijn hart een sprongetje en dit helpt mij om een gelukkige moeder te zijn.”
Je werkt al meer dan 17 jaar als verloskundige, wat is de drijfveer in jouw werk?
“Ik krijg energie van een zelfverzekerde vrouw. Moeders die een nieuwe generatie sterk op laat groeien vind ik belangrijk. Vrouwen worden vaak klein gehouden, dit is onnodig. Vrouwen hebben veel meer in hun mars, als zij hun gevoel meer laten spreken.”
In jullie praktijk worden zwangere vrouwen begeleid. Wat doen jullie nog meer?
“Onze zorg voor vrouwen gaat verder dan het controleren van de groei van een baby in de buik. Wij bieden mentale begeleiding aan door alert te zijn op hoe de vrouw zich voelt. Wanneer we merken dat de vrouw het zwaar heeft schakelen we hulp in van bijvoorbeeld een coach voor moeders. Ook bieden we Centering Pregnancy aan waarin we zwangere vrouwen verbinden, zij delen veel over de zwangerschap en leren van en met elkaar. We doen wat we kunnen om vrouwen (en hun partners) voor te bereiden op het ouderschap.”
Jullie bieden ook een kinderwensspreekuur aan, wat houdt dit precies in?
“Wij hebben ook aandacht voor vrouwen met een nog onvervulde kinderwens die spontaan of gezond zwanger willen worden. Een half jaar is een normale tijd om een zwangerschap af te wachten. Indien dit langer duurt of eerder dan verwacht, kunnen vrouwen naar onze praktijk komen. In ons kinderwensspreekuur gaan we met de vrouw in gesprek die graag (gezond) zwanger wilt worden. Hierin voorzien we van advies over een gezonde levensstijl, denk aan beweging, gezonde voeding, de mate van alcoholgebruik en roken. Een gezonde leefstijl en ook sport is belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat sporten voor- maar ook tijdens de zwangerschap- ontzettend veel voordelen heeft. Investeer in je welzijn, daar word je zelf maar ook je baby gelukkig van.”
“Je bent zwanger maar niet ziek, totdat het tegendeel bewezen is.”
Wat vind jij belangrijk bij het begeleiden van (zwangere) vrouwen?
“Wij benaderen een vrouw als een gezonde vrouw die een kind krijgt, in onze zorg ligt hier de nadruk op. Een zwangere vrouw is zwanger maar niet ziek, totdat het tegendeel bewezen is. Zodra de gezondheid of zorg van moeder en/of baby afwijkt van het gemiddelde, dan overleggen we met het ziekenhuis. Het ziekenhuis zorgt voor zwangeren die medisch meer zorg nodig hebben.”
Wat heeft de zwangere vrouw nodig volgens jou?
“Iedere vrouw, zwanger of niet, heeft vooral zelfvertrouwen nodig. Wees je bewust van je lichaam en luister naar je gevoel. Door deze te kennen weet je exact wat goed en niet goed voelt. Luister niet alleen maar naar de verloskundige of dokter maar vooral naar jezelf. Wij nemen dit gevoel en jouw grenzen serieus en besteden hier bewust aandacht aan.”
“Iedere vrouw, zwanger of niet, heeft vooral zelfvertrouwen nodig. Je hebt veel in je mars als vrouw, als jij je gevoel laat spreken.”
Hoe krijgt een vrouw (meer) zelfvertouwen?
“Vertrouwen krijg je op verschillende manieren. Door kennis te vergaren, maar ook door te vragen om hulp. Er is zoveel hulp beschikbaar, maak hier gebruik van. Je fit en goed voelen in je lichaam door o.a. gezonde voeding en sport geeft ook vertrouwen. Wij bieden wekelijks een hartjesspreekuur aan waarin vrouwen zonder afspraak het hartje van hun kindje kunnen horen. Het bevestigt vaak het gevoel van een moeder, dit draagt ook bij aan vertrouwen in je eigen lichaam.”
Heb je nog een praktische tip om zelfvertrouwen te vergroten?
“Word bewust van je lichaam. Probeer een moment van de dag te gaan liggen, contact te maken met je kindje en te voelen wat er gebeurd in je lichaam. Vijf tot tien minuten per dag ontspannen, zonder scherm, helpt jou om te leren voelen wat je nodig hebt, je grenzen te kennen en vervolgens te vertrouwen op je moedergevoel.”
“Ken je eigen lichaam, jij weet en voelt wat goed is voor jou en je baby. Dat maakt jou een goede moeder.”
Welk advies geef jij de (zwangere) vrouw?
“Luister naar je lichaam en laat je niet gek maken door anderen. Zorg goed voor jezelf en investeer. Ga niet over grenzen heen, wanneer iets niet goed voelt, niet doen. Wij als hulpverleners gaan met je in gesprek en geven je advies maar jij hebt regie. Jij hebt altijd een keus.”