Krampen onderbuik en andere meest voorkomende zwangerschapsklachten

Wanneer je zwanger bent is het logisch dat je soms wat onzeker bent. Je voelt van alles en je herkent het misschien (nog) niet. Er zijn veel voorkomende zwangerschapsklachten waar we je graag wat meer over vertellen. Voordat je verder leest willen we je er wel op wijzen dat mocht je echt onzeker zijn en blijven over iets, je contact op moet nemen met je verloskundige. Oké, laten we eens gaan kijken!

We willen beginnen met krampen in de onderbuik. Dit komt heel vaak voor en heeft met verschillende factoren te maken. Veel vrouwen vergelijken de kramp ook wel eens met menstruatie-achtige krampen. Vooral aan het begin van een zwangerschap komt dit voor. De reden hiervan is dat de korte banden, waar jouw baarmoeder mee vast zit aan het schaambot en stuitje, gaan rekken. Dit kan een vervelend gevoel veroorzaken, maar verder is er niets aan de hand en hoef je je dus geen zorgen te maken.

Pijn aan 1 kant buik zwanger

Ervaar jij pijn aan één kant van je buik? Dan kan het zijn dat je steken in je lies voelt. Ook dit heeft te maken met het oprekken van je banden. Aan dit natuurlijke proces kun je niets doen, behalve voldoende rust nemen en zorgen voor de juiste beweging. Voorkom overbelasting, maar zorg er wel voor dat je lichaam in beweging blijft. Heb je een lange (werk)dag gehad en ben je extreem moe? Dan kan het zijn dat de klachten toenemen.

Buikpijn tijdens zwangerschap

Kortom: buikpijn tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomende klacht. Maak je dagen niet te lang en plan niet te veel in. Op deze manier ga je continu over je grenzen en zal de buikpijn in ieder geval niet afnemen. Let daarnaast ook goed op je voeding. Wellicht staat dit ook in lijn met jouw buikpijn. Ervaar je na het eten van bepaald eten meer buikpijn? Voorkom dit eten dan (zoveel mogelijk).

Kramp in de kuit zwanger

Ben je lekker aan het slapen, voel je opeens een enorme kramp in je kuit! Heel vervelend en naar. Ook dit is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. We kunnen je niet een precieze reden geven waardoor dit ontstaat, maar de doorbloeding speelt onder andere een belangrijke rol. Je gewicht neemt toe en dit zullen je benen ook ervaren. Daarnaast kun je zelf ook op een aantal punten letten:

  • Drink je voldoende?
  • Hoeveel beweeg je per dag?
  • Heb je een goede zithouding?
  • Zitten je kleren comfortabel?
  • Neem je voldoende rust?
  • Pas je wel eens strekoefeningen toe?

Kramp in benen

Rusteloze benen, drukke benen, kramp in de benen… Het hoort er helaas allemaal bij. Ben je in hartje zomer zwanger? Dan zul je misschien ook last hebben van de toename van vocht in je lichaam. Neem gerust eens contact met ons op, zodat we meer uitleg kunnen geven over onze lessen en hoe we hier aandacht aan besteden. Voldoende beweging zorgt voor rustigere benen!

Hevige buikkrampen zwanger

Wat soms zo lastig is, is dat je lichaam je enorm voor de gek kan houden. Zit je ‘s avonds op de bank en krijg je enorme buikkrampen? Dan zul je haast gaan denken dat de bevalling is begonnen! Maar nee, dat hoeft zeker niet het geval te zijn (het kan natuurlijk wel ;-)). De belangrijkste reden is je groeiende baarmoeder. Vooral tijdens een eerste zwangerschap kan de pijn enorm zijn. Ook hier is voldoende rust en rustige beweging belangrijk. Wij, van ZON voor jou, kijken bijvoorbeeld altijd goed naar welke oefeningen en bewegingen goed passen bij jou, jouw lichaam en je eventuele zwangerschapsklachten. Alleen zo weet je zeker dat het vermindert wordt!

Top 10 lijst meest voorkomende zwangerschapsklachten

Helaas is een zwangerschap niet altijd rozengeur en maneschijn. Zwangerschapsklachten en -kwaaltjes horen erbij. Laten we eens een top 10 lijst maken van de meest voorkomende klachten.

  1. Bekkenpijn: hoe herken je dit? Onder andere door pijn in de onderrug, tijdens het omdraaien in bed, tijdens het (trap)lopen, bij het opstaan vanuit zitpositie. Heb je pijn bij je stuitje, schaamstreek of heupen? Dat kan wijzen op bekkeninstabiliteit.
  2. Kuit kramp: we noemden het net al even, maar kuit kramp komt ontzettend veel voor. Zorg voor voldoende beweging en rust. Blijf ook voldoende water drinken.
  3. Geen energie? Dat is heel erg logisch. Je lichaam is hard aan het werk. Bouw je vaste rustmomenten in. Tip: ga vooral even echt liggen op de bank of bed, zodat je lichaam goed tot rust komt.
  4. Conditie gaat achteruit: blijf bewegen! Dat is zó ontzettend belangrijk. Kies een les die bij jou past. Bij ZON voor jou kun je terecht voor zwangerschapsyoga, maar ook voor een fijne kracht workout. It’s up to you.
  5. Zware benen: onrustige, zware benen? Super vervelend en helaas komt het vaak voor. Let goed op je zithouding. Plaats je benen naast elkaar en niet over elkaar.
  6. Vocht vasthouden: ook dit komt bij vrijwel iedere zwangerschap kijken. Je kunt er helaas niets tegen doen. Wel kun je voldoende blijven bewegen om te voorkomen dat het nog meer toeneemt.
  7. Lage rugpijn: een zwangerschap is behoorlijk zwaar. Je lichaam verandert volkomen en je neemt een andere houding aan door de groei van je buik. Lage rugpijn wordt vaak ook veroorzaakt door een verkeerde houding. Let er dus goed op dat je wel rechtop blijft staan en niet in je rug gaat hangen.
  8. Pijn aan 1 kant van de buik: door de groei van je banden kun je pijn krijgen aan een kant van je buik.
  9. Misselijk: misselijk zijn kan je enorm beperken tijdens je zwangerschap. Let goed op wat je eet en kijk hoe je lichaam daarop reageert.
  10. Pijn schouderbladen en maagzuur: tijdens je zwangerschap sluit je slokdarm minder goed. Misschien ervaar je het zelf ook: brandend maagzuur. Een branderig gevoel achter het borstbeen. Ook kan het zijn dat je hierdoor meer pijn hebt op de rug, tussen de schouderbladen.

Blijf voldoende bewegen tijdens zwangerschap

Alle clichés zijn waar: blijven sporten tijdens je zwangerschap én ook na je bevalling is heel erg belangrijk voor jouw lichaam. Je wordt er niet alleen sterker en fitter door, maar het geeft je ook een positief gevoel om met gelijkgestemden in een sportles lekker te bewegen. En, wat is nou heerlijker dan je dag beginnen of eindigen, bij de opkomende/ondergaande zon?! Lekker buiten sporten, maar wel precies zoals bij jouw lichaam past.

Bij ons, ZON voor jou, kun je terecht voor sportlessen in de buitenlucht. Een les zwangerschapsyoga in Doetinchem of juist een power workout. Wij besteden veel aandacht aan jou, zodat je altijd doet wat goed voelt! Lijkt het je leuk? Vraag dan gelijk een gratis proefles aan!