Bekkenpijn na de bevalling

Veel vrouwen onderschatten het belang van het herstel van een bevalling. Het is cruciaal dat je genoeg rustmomenten hebt, zodat je lichaam écht even kan ontspannen.

Verzakking na bevalling

Op nummer 1 staat het herstel van je bekken en bekkenbodem. Voorkom te zware belasting om een verzakking en/of urine-, ontlastingsverlies te voorkomen. Hou in gedachten dat het zeker 9 maanden duurt voordat je bekken en bekkenbodem volledig hersteld zijn. In die 9 maanden kun je zeker al aandacht besteden aan dit herstel (naast het inplannen van de rustmomenten). Wat je kunt doen? Voldoende beweging – altijd op de juiste manier – én met goede oefeningen. We vertellen je graag meer over wat je kunt doen en over de verschillende soorten pijn die je kunt ervaren na de bevalling.

Buikpijn na bevalling

Ben je onlangs bevallen en ervaar je veel buikpijn na de bevalling? Bij het ontzwangeren komt een hoop kijken. Zo moeten je organen weer op z’n plek komen en jij in balans komen. Naast je organen moet ook je baarmoeder weer in de juiste vorm komen. Wanneer je vaak last hebt van buikpijn, kan het zijn dat je darmen nog niet goed functioneren. Wellicht heb je last van diarree of juist van een verstopping. Is jouw kindje geboren met een keizersnede? Dan kun je last ervaren van je darmen, want dan is het van slag door de operatie. En, heb je pijn onderin je buik? Wellicht heb je te weinig rust genomen. Luister dus goed naar de signalen die je lichaam je geeft en kijk wanneer het tijd is om rust te nemen.

Rugpijn na bevalling

De meeste rugklachten nemen een aantal dagen na de bevalling gelukkig af. Je hebt 9 maanden je kind gedragen, wat ervoor zorgt dat je soms de verkeerde houding hebt aangenomen of gaat hangen in je bekken. Na je bevalling zal je merken dat je sterker en stabieler wordt en ook weer een betere houding aanneemt. Ook zal het je helpen om voldoende te bewegen. Kies voor de juiste workouts die passen bij jouw niveau. Hiermee krijg je steeds meer stabiliteit en zal je lichaam sterker worden.

Pijn stuitje na bevalling

Tijdens of na je bevalling kun je pijn hebben aan je stuitje. Wanneer je zwanger bent versoepelen je spieren en gewrichten. Hierdoor ontstaat onder andere bekkenpijn, maar in sommige gevallen kan ook je stuitje pijn doen. Als je vermoeid bent of veel hebt gedaan op een dag, zal de pijn verergeren. Ga de eerste maanden na je bevalling bijvoorbeeld niet hardlopen, want dit kan de pijn verergeren.

 Bandenpijn na bevalling

Tijdens je zwangerschap zul je bandenpijn ervaren, omdat je buik steeds groter wordt en daarmee dus ook de banden gaan oprekken. Na je bevalling ligt alles opeens een stuk ‘losser’. Denk bijvoorbeeld aan je baarmoeder. Hierdoor kan het zijn dat je ook na je bevalling bandenpijn hebt.

Herstel verzakking na bevalling

Hoe herken je een verzakking? Dat is misschien wel goed om eerst mee te beginnen. Ervaar jij weleens een zwaar gevoel onder in je buik of in je vagina? Dan kan het zijn dat je een verzakking hebt. Het doel is om zo snel mogelijk hiervan te herstellen, zodat je goed kunt functioneren en er geen dagelijks ongemak van hebt. Wat kun je in ieder geval zelf al doen? (Heb je nog geen verzakking? Dan kun je de onderstaande tips toepassen ter preventie.)

  1. Rust genoeg;
  2. Zorg goed voor jezelf;
  3. Maak een preventief plan bij de bekkenbodemfysiotherapeut;
  4. Sport onder begeleiding;
  5. Til niet te zwaar;
  6. Beweeg genoeg;
  7. Bewaak je grenzen;
  8. Werk aan spieropbouw;
  9. Zit niet te lang achter elkaar;
  10. Ga overdag tussendoor even liggen, 10 minuten liggen doet al heel veel.

Tijdens mijn zwangerschap attendeerde Karin ons erop dat we na de bevalling eerst langs de bekkenfysio moesten gaan. Ik had geen klachten maar op advies liet ik toch een check uitvoeren. Maar goed ook, want ondanks dat ik me goed voelde moest ik heel voorzichtig sport opbouwen. Karin let nu extra goed op me ???? 

Spierpijn na bevalling

En, het belangrijkste is dat je niet mag vergeten dat je een hele bevalling achter de rug hebt. Je lichaam is van slag, je zult spierpijn ervaren, pijn hebben en moe zijn. Rust is echt heel erg belangrijk. Plan dus écht genoeg momenten in dat je even kan liggen. Merk je dat de pijn steeds meer afneemt? Dan is het wellicht een mooi moment om het sporten weer op te pakken. Zorg ook hierbij ervoor dat je niet te snel en te hard gaat. Het is verstandig om te kiezen voor een sportles die helemaal is afgestemd op pas bevallen vrouwen. Op deze manier weet je zeker dat je altijd de juiste begeleiding krijgt. Bij ons, ZON voor jou, kun je hiervoor terecht. We hebben meerdere lessen, die jij perfect kan volgen. Van yoga tot aan een kracht workout. We got you covered.

Bekkeninstabiliteit na bevalling

Bekkenklachten na de bevalling kunnen je enorm beperken in het dagelijkse leven. Misschien ervaar jij ook wel bekkeninstabiliteit na de bevalling en kost het omdraaien in bed je al veel kracht en energie. Weet dat je er écht iets aan kunt doen! Bij ZON voor jou kun je terecht voor de juiste oefeningen tijdens onze outdoor sportlessen, maar kun je ook onder leiding van bekkenbodemtherapeut Inge Hemel een plan van aanpak maken.

Heb jij:

  • Bekkenklachten na de bevalling?
  • Bekkenpijn na de zwangerschap?
  • Regelmatig last van je stuitje of rug?
  • Het gevoel dat je een verzakking hebt?

En wil jij bekkenbodemoefeningen na de zwangerschap doen? Kom dan eens langs bij ons. Samen worden we weer sterker! Tijdens onze groepslessen, maar het kan ook door middel van individuele begeleiding. Jij staat altijd centraal – op welke manier je bij ons sport maakt daarbij niets uit. Vraag een gratis proefles aan. Hopelijk tot snel. 😉