Sporten na zwangerschap

Back in shape na jouw bevalling? Na 6 weken mag je weer lekker sporten. Het is heel belangrijk om dit rustig op te gaan bouwen, omdat een zwangerschap veel impact heeft op je lichaam. Wat bij ZON voor jou op nummer één staat, is dat het voor jou goed te doen moet zijn. We letten op jouw grenzen en werken samen met een bekkenfysiotherapeut om jouw spieren sterker te maken. We houden rekening met wat jij kunt en wat er nodig is om voor jou een goed herstel mogelijk te maken. We staan voor je klaar om samen aan de slag te gaan: in onze groepslessen, maar ook in individuele begeleiding.

Fit na zwangerschap

Sporten na de zwangerschap is meer dan herstellen: het is ook een momentje voor jezelf kunnen pakken. Dit uurtje is helemaal voor jou, hoe lastig het in het begin ook kan zijn! Bouw het sporten na de bevalling altijd geleidelijk op. Maar waarom is het zo belangrijk om dit rustig op te bouwen? Het is van belang dat je goed luistert naar je lichaam. Het verschilt namelijk per persoon wanneer je weer helemaal klaar bent om fanatiek te sporten.

Je doet jezelf een groot plezier door ook te blijven sporten tijdens je zwangerschap. Het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap blijven bewegen weer sneller kunnen sporten na de bevalling én sneller op hun oude niveau zitten.

Top 5 tips voor afvallen na bevalling

Maar wat kun je dan precies doen om af te vallen na je bevalling? We hebben vijf tips voor je op een rij gezet.

 1. Blijf in beweging. Zorg ervoor dat je regelmatig blijft bewegen. Ook al is het een blokje om of wat oefeningen in huis. Wil je nog meer structuur aanbrengen? Ga dan voor fijne lessen die gericht zijn op sporten na de bevalling, zoals bij ons.
 2. Drink voldoende! Het is belangrijk om genoeg water te blijven drinken. Dit is voor iedereen goed en belangrijk, maar helemaal als je net bent bevallen. Het stilt bovendien ook je lekkere trek. 😉
 3. Voorkom te veel snoep- en snaaigedrag. Misschien heb je nog zwangerschapsverlof en/of ben je veel thuis? De verleiding is dan misschien groot, maar probeer snoep, koek en allerlei ongezonde dingen te vermijden.
 4. Probeer slaap in te halen. Heb je veel gebroken nachten en ben je erg moe? Kijk wanneer je slaap kunt inhalen: bijvoorbeeld als je partner thuis is of slaap een dutje van de kleine mee. Slaap bevordert je herstel en daarmee ook je afvalproces.
 5. Begin niet te snel met afvallen! Geef je lichaam de tijd en de kans om af te vallen. Geloof ons als we zeggen dat er écht een hoop kilo’s af gaan naarmate de tijd verstrijkt.

Vermoeidheid na bevalling

Het kan best even duren voordat je jezelf weer de oude voelt. Je bent moe en soms ook uitgeput na de bevalling, en dat is natuurlijk volkomen normaal. Hoe meer uitgerust je bent, hoe beter je iets aan kunt. Het is essentieel om jezelf de tijd te gunnen zodat je fysiek en mentaal kan herstellen!

Kracht en conditie kan je na een bevalling weer opbouwen tot je oude niveau, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Vermoeidheid, hormonale processen en het hebben van een kindje vragen veel tijd en energie van je. Het duurt daarom tussen de 6 en 12 maanden voordat de meeste vrouwen hun conditie en sportniveau weer terug hebben.

Wij, van ZON voor jou, houden hier altijd rekening mee. Samen zorgen we ervoor dat jij niet over jouw eigen grens heen gaat. Zo kijken we graag met je mee naar jouw doelstellingen, zodat we een concreet plan van aanpak kunnen maken!

En, hoe je nu al zelf ervoor kunt zorgen dat je je vermoeidheid onder controle krijgt? Drink voldoende, bepaal van tevoren jouw gezonde maaltijden op een dag (ontbijt, lunch en diner) en vraag een vriend(in) of jullie samen kunnen wandelen. Dit motiveert en geeft je een steuntje in de rug om te starten. Je kan het! ????

Fit worden na zwangerschap

Ook fit worden na jouw zwangerschap? Kom sporten bij ZON voor jou! Waarom? Wij vertellen het je.

 • Ontmoet andere moeders;
 • 6 dagen per week les:
 • Speciale lessen waarin je samen sport met je kindje:
 • Geniet van het gezellig samen zijn;
 • Samen sporten motiveert;
 • Verschillende locaties en docenten in Doetinchem;
 • Divers aanbod;
 • Aan te passen op jouw niveau;
 • Je gaat niet over je grenzen heen;
 • Groot aanbod van lessen ook nog na jouw herstelperiode van de bevalling:
 • Door in het begin goed en zorgvuldig op te bouwen ga je met respect met je lichaam om en kan je straks juist meer.

“Tijdens mijn zwangerschap attendeerde Karin ons erop dat we na de bevalling eerst langs de bekkenfysio moesten gaan. Ik had geen klachten maar op advies liet ik toch een check uitvoeren. Maar goed ook, want ondanks dat ik me goed voelde moest ik heel voorzichtig sport opbouwen. Karin let nu extra goed op me.” Madelon

Tijdens onze workouts staat de zorg voor jouw lichaam altijd voorop! We werken gericht aan het verbeteren van jouw conditie, jouw spierkracht en stabiliteit. Aangevuld met oefeningen waarmee we jouw bekken weer sterker maken om kwaaltjes die tijdens de zwangerschap of bevalling zijn ontstaan weer te verminderen of zelfs laten verdwijnen.

Wil je ervaren hoe het is om met andere dames lekker open, nuchter en vol humor te sporten? Meld je aan voor een gratis proefles op verschillende locaties in Doetinchem, binnen óf buiten!