Voedingstips tijdens zwangerschap

Het kan soms best lastig zijn om te bepalen wat je moet eten tijdens je zwangerschap. Misschien ben je veel misselijk en voel je je hierdoor overdag erg beperkt. Het kan lastig zijn om je ertoe te zetten iets te eten of misschien eet je wel te veel. Het is belangrijk om altijd een goede balans te hebben in je voeding. Vooral tijdens je zwangerschap. Je hoeft namelijk echt niet voor twee te eten, maar het is ook logisch dat je wellicht wat meer behoefte hebt aan voeding. Wij vertellen je er graag meer over en delen handige tips met je hoe je hiermee om kunt gaan! Eerst geven we je 10 praktische tips waar je direct al zelf mee aan de slag kunt.

Top 10 tips voor voeding bij zwangerschap

#1 Drink altijd voldoende

Stipt op nummer 1 staat het belang van voldoende drinken. Dit is natuurlijk niet echt een voedingstip, maar het is juist zo belangrijk omdat je hiermee voorkomt dat je gaat snaaien of snoepen. Het geeft in combinatie met je vaste voedingsmomenten een verzadigd gevoel. Ook heb je veel meer vocht nodig voor je lichaam en je kindje.

#2 Zorg ervoor dat je geen lege maag hebt

Ben je veel misselijk gedurende de dag? Dan is het belangrijk om te voorkomen dat je geen lege maag hebt. Hierdoor wordt de misselijkheid erger en is het moeilijker om er vanaf te komen.

 #3 Eet voldoende groente, bij voorkeur bij iedere maaltijd en fruit

Groente en fruit zijn voedzaam en zitten vol vitaminen. Extra belangrijk om dit voldoende te eten, zodat de basis zeker weten gezond is.

 #4 Eet voldoende volkoren producten

Dit is goed voor je darmen en je stoelgang. Doordat je kindje groeit en daarmee je organen verschuiven, zullen je darmen soms ook van slag zijn. Genoeg volkoren producten dragen bij aan dat jij je beter voelt en bijvoorbeeld een betere ontlasting hebt.

#5 Eet elke dag een handvol ongezouten noten

Waarom dit belangrijk is? In noten zit onverzadigd vet, wat je beschermt tegen hart- en vaatziekten. Sowieso erg belangrijk en nóg belangrijker als je zwanger bent.

#6 Voorkom rood vlees

Je kunt beter geen rood vlees eten. En, dan helemaal geen rauw vlees. In rauw vlees kan de parasiet Toxoplasma gondii de ziekte ‘toxoplasmose’ veroorzaken. Beter om dit dus te vermijden!

#7 Drink zo min mogelijk koffie met cafeïne

Misschien slaap je niet zo goed… toch is het verstandig om dranken met cafeïne te beperken. Wil je toch een kop koffie drinken? Drink er dan slechts één op een dag.

#8 Eet zo natuurlijk mogelijk

Kies voor voeding met zo weinig mogelijk ingrediënten op een verpakking die je niet begrijpt. Woorden die je niet kent of uit kan spreken, laat deze zoveel mogelijk links liggen. Kies ervoor veel zelf te bereiden, dan weet je wat er in zit en wat jullie samen binnen krijgen.

#9 Eet weinig producten van witmeel of snelle koolhydraten

Hierbij kun je denken aan producten zoals witbrood, zoutjes, biscuits, etc.

#10 Kies voor voeding in plaats van vulling

We kunnen alles kant en klaar kopen, eten laten bezorgen en kiezen voor voorverpakte tussendoortjes. Wanneer je kiest voor voeding in plaats van vulling weet je zeker dat je voldoende bouwstoffen zoals vitamines en mineralen binnen krijgt maar ook zo min mogelijk chemische stoffen die weer invloed hebben op de groei en ontwikkeling van je baby.

#11 Eet één keer per week of per twee weken peulvruchten

Misschien heb je af en toe een lastige stoelgang? Door peulvruchten, zoals bruine bonen of kikkererwten, te eten zorg je ervoor dat dit verbeterd.

# 12 Eet zo gevarieerd mogelijk

De smaak van de baby wordt in de buik al gevormd. Hoe meer variatie jij aanbrengt in je voedingspatroon hoe meer je kindje gewend is en straks lust. Maak het jezelf makkelijk en voorkom dat je kindje weinig lust straks.

# 12 Eet zo weinig mogelijk zoet

Ook hierin is het zo, hoe meer zoet jij eet, hoe meer je kindje hieraan wend. Wil je van baby geen “geboren zoete kou maken”? Kies er dan tijdens de zwangerschap zo weinig mogelijk zoet te eten, dus producten met suiker maar ook zoetstoffen, suikervervangers en bijv. honing.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer tips te bedenken, maar dit zijn toch wel de belangrijkste voedingstips tijdens je zwangerschap!

Zwangerschapscravings

Onder zwangere vrouwen komt het vaak voor dat er zwangerschapscravings ontstaan. Heel logisch en normaal! Maar hoe ga je hier nou het beste mee om? Door deze cravings die je hebt tijdens de zwangerschap wordt het eten van gezond voedsel niet altijd makkelijker… Laten we eens op een rij zetten wat je kunt eten als je zin hebt in…

Zoetigheid = fruit, vis, eieren, noten

Hartig = vis

Brood = noten, bonen

Zuur = noten, zaden, groenten

Mocht je last hebben van eetbuien, dan is het verstandig om bijvoorbeeld noten, zaden, spinazie of (zoete) aardappelen te eten. Heb je juist weinig eetlust? Dan kun je beter bonen, walnoten, amandelen, ananas, bosbessen of vis eten.

Zwanger en vermoeidheid

Ervaar jij tijdens je zwangerschap veel vermoeidheid? Of ben je misselijk en moe tijdens je zwangerschap? Weet dat de juiste voeding bijdraagt aan het beter voelen. Door gezonde voeding te nuttigen, krijg je meer energie en voel je je beter. We kunnen het ons voorstellen dat het soms lastig kan zijn om hier een overzicht in te krijgen: wat is nou eigenlijk gezond? En wat past bij mijn lichaam en zwangerschap? Tijdens onze individuele begeleiding kijken we hier ook naar. Op deze manier weet je precies wat voor jou werkt en waardoor jij meer energie krijgt!

“Tijdens het begin van mijn zwangerschap had ik erg weinig energie. Ik was veel misselijk en daardoor wist ik ook niet zo goed wat ik moest eten. Hierdoor at ik veel te weinig en bleef mijn energie laag. Door de 1-op-1 begeleiding bij ZON voor jou heb ik meer inzicht gekregen in wat ik moet eten en waardoor ik meer energie krijg. Dit is zoveel fijner!” – Jenaïra

Sporten tijdens je zwangerschap

Bij onze individuele begeleiding kijken we niet alleen naar voeding, maar ook naar het sporten tijdens je zwangerschap. Juist de combinatie van sporten en voeding is heel belangrijk. De juiste balans zorgt ervoor dat jij je weer fit en sterk gaat voelen! Zo is zwangerschapsyoga bijvoorbeeld een perfecte manier om op een goede manier in beweging te blijven.

Tijdens de individuele begeleiding nemen we jou aan de hand mee. Dit houdt het volgende in.

  • Uitgebreide intake van 1,5 uur
  • Eerste coachinggesprek met een plan van aanpak
  • 8 x personal training
  • Tussentijdse coaching
  • Afsluitend coaching gesprek
  • Naslagwerk over voeding en voedingsmiddelen
  • Bodyscan na je bevalling

Heb je interesse of is dit echt iets voor jou? Laat het ons dan weten en vraag bijvoorbeeld een gratis proefles aan!