Waarom bekkenbodemoefeningen?

Ben je momenteel zwanger? Dan kan het zijn dat je merkt dat je meer pijn krijgt rondom je bekkenbodem. Maar waardoor ontstaat bekkenpijn? Bij de bekken kunnen verschillende klachten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan pijnlijke spieren rondom je bekken of door het slapper worden van je bandstructuren rondom de bekken. Bekkenpijn hoeft niet in één keer heel ernstig te zijn, maar kan ook toenemen naarmate je zwangerschap vordert of zelfs nog na je bevalling. Misschien voel je pijn in je onderrug, stuitje of je schaambeen bijvoorbeeld. Zo heb je twee soorten bekkeninstabiliteit.

  1. Hormonale bekkeninstabiliteit bij zwangerschap: doordat het lichaam het hormoon relaxine aanmaakt, worden de gewrichtsbanden weker en rekbaarder. De botten in het bekken kunnen hierdoor gemakkelijker afzonderlijk van elkaar bewegen en daardoor kunnen klachten ontstaan.
  2. Mechanische bekkeninstabiliteit: hierbij is er sprake van ernstig uitgerekte of gescheurde bekkenbanden. Dit kan ontstaan door een te snelle bevalling of verkeerde ligging van de baby.

Bekkenklachten tijdens je zwangerschap kunnen ontzettend vervelend zijn. Graag vertellen we je er meer over en geven we je een aantal praktische tips. Maar eerst benoemen we kort de verschillende pijn die je kunt ervaren op een rij. Op deze manier herken je of je zelf ook last hebt van bekkeninstabiliteit.

  • Pijn aan de onderrug
  • Pijn tijdens het omdraaien in bed
  • Pijn tijdens het (trap)lopen
  • Pijn aan de voor- en/of achterkant van bekken
  • Pijn bij opstaan vanuit zitpositie

Bekkeninstabiliteit zwanger

Indien je last hebt van bekkeninstabiliteit kan het dus zijn dat je pijn ervaart tijdens traplopen, omdraaien (in bed bijvoorbeeld), opstaan uit een stoel of wandelen. Er zijn een aantal dingen je zelf al kunt doen om de pijn in de bekken te verlichten. Let bijvoorbeeld goed op je houding: zit of sta je recht? Heb je een sterke houding of zak je in? Vermijd daarnaast ook lange (auto)ritten. Dit zorgt ervoor dat je te lang in dezelfde houding zit en daardoor de pijn toeneemt. Als je voldoende beweegt, krijg je namelijk ook een betere doorbloeding.

En, wat je verder kunt doen? We delen het in een handige checklist voor als je last hebt van bekkeninstabiliteit tijdens je zwangerschap!

  • Ben jij actief genoeg? Dit houdt in dat je voldoende blijft bewegen. Denk aan zwangerschapsyoga of een passende workout.
  • Verander jij regelmatig van houding? Zorg ervoor dat je jouw houding wisselt met een activiteit. Ook tijdens werk kun je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je even een andere houding aanneemt of een stukje loopt.
  • Luister je goed naar je lichaam? Schrijf bijvoorbeeld eens op papier wat jouw klachten zijn. Op welke momenten ervaar je pijn? Op deze manier kun je hier voortaan rekening mee houden.
  • Heb je al een kind of kinderen die je regelmatig optilt? Neem dan de juiste houding aan. Ga niet hangen met je bekken naar voren, maar probeer je kind te tillen vanuit je buik.

En zo zijn er nog veel meer punten waar je op moet letten als je zwanger bent en bekkenpijn hebt. Maar wat bovenaan je prioriteitenlijst ‘moet’ staan is bewust worden van je lichaam en voldoende bewegen – op de juiste manier. Hiermee zorg je namelijk voor een goede basis en weet je zeker dat je het niet verergerd, maar juist verbeterd.

Bekkenpijn

Het kan ontzettend frustrerend zijn als je last hebt van bekkenpijn. Misschien voel je je beperkt in het dagelijks leven en weet je gewoonweg niet goed hoe je het moet aanpakken. Bij ZON voor jou vinden we het altijd ontzettend belangrijk om stil te staan bij hoe jij je voelt. Of je nou bij ons zwangerschapsyoga volgt of kiest voor een workout. Onze ervaren trainsters zijn ervaren op het gebied van bekkenklachten tijdens zwangerschap en bekken oefeningen voor zwangeren.

Wist je bijvoorbeeld dat het eerste herstel na de bevalling gemiddeld 8 weken duurt? Maar dat je volledige herstel echt wel een half jaar kan duren? Een zwangerschap en een bevalling hebben echt impact op je lichaam en je bekken. Het is dus van belang altijd met aandacht hiernaar te kijken.

Waarom is sporten goed bij bekkenklachten?

Wanneer je tijdens je zwangerschap blijft sporten zorg je ervoor dat pijn afneemt. Het is hierbij van belang dat je binnen je pijngrens blijft en er dus altijd alert op bent hoe iets voor jou voelt. Sport op je eigen niveau en blijf voldoende bewegen. Door het sporten bouw je kracht op en word je sterker. Dat geldt ook voor je bekken. Onze lessen zijn helemaal afgestemd op zwangere vrouwen. Er wordt dus altijd rekening gehouden met de ‘typische’ zwangerschapskwaaltjes en ook de pijnen, zoals bekkenpijn.

Waarom is zwangerschapsyoga goed bij bekkenpijn?

Met zwangerschapsyoga zorg je er op een relaxte manier voor dat je jouw lichaam versterkt, waaronder dus je bekken. Er worden geen high impact oefeningen ingezet, maar er wordt vooral gewerkt aan comfort, rust en verbinding. Tijdens onze lessen kijken we goed naar zwangerschapsklachten, zoals bekkeninstabiliteit, zodat we de juiste oefeningen kunnen uitvoeren en jij daardoor je beter gaat voelen. Dat is altijd ons streven!

Onze unieke samenwerking met bekkenbodemtherapeut Inge Hemel

ZON voor jou heeft een unieke samenwerking met bekkenbodemtherapeut Inge Hemel. Hier zijn we erg trots op én vooral heel blij mee. Hierdoor kunnen we zwangeren met bekkenpijn helpen en de pijn verlichten. Inge kijkt als bekkenfysiotherapeut naar bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap en bevalling. Door deze samenwerking kunnen wij met nog meer aandacht, ervaring en kennis jou begeleiden en helpen!

Ik kwam met bekkenpijn bij Inge Hemel tijdens mijn tweede zwangerschap. Na een paar behandelingen verwees zij mij door naar ZON voor jou. Door het trainen werden mijn bekken klachten steeds minder en in de laatste maanden van mijn zwangerschap was ik zelfs helemaal pijnvrij. Ook nu nog mijn bevalling heb ik geen pijn in mijn bekken.

Wil jij ook van jouw bekkenpijn of bekkeninstabiliteit af? Vraag dan een gratis proefles aan! We zien je graag terug in onze lessen.