Blog 4 | Week van de Overgang

De stille kracht op de werkvloer verdient een stem.

We hebben het over alles aan het koffiezetapparaat — maar niet over de overgang. Terwijl dit een fase is die het leven én werken van miljoenen vrouwen beïnvloedt. In deze Week van de Overgang is het tijd om dat stilzwijgen te doorbreken. Want als vrouwen veranderen, verandert de werkvloer mee.

Elke vrouw kent ze. Dagen of weken waarin je alles aankunt. Je vlamt, ondersteunt, creëert, denkt vooruit. En dan zijn er die andere weken. Waarin je lijf iets anders zegt dan je hoofd. Waarin je 50% geeft, maar het voelt alsof je faalt. Dit zijn geen uitzonderingen — dit zijn hormonale realiteiten. En juist op die momenten verdienen vrouwen geen oordeel, maar erkenning. Ook op de werkvloer.

Daarom schrijf ik deze blog, in het kader van de Week van de Overgang. Omdat het tijd is voor een gesprek dat ongemakkelijk lijkt, maar van levensbelang is. Voor vrouwen én voor werkgevers.

Wat er gebeurt als vrouwen veranderen

De werkende vrouw heeft in 100 jaar een ongelooflijke reis afgelegd. Van thuiszorgende moeder tot CEO, specialist, ondernemer. Vandaag maakt de vrouw ruim 47% uit van de Nederlandse beroepsbevolking. Maar veel werkstructuren zijn nog altijd gebouwd op mannelijke ritmes. En hormonale schommelingen? Die zijn zelden onderdeel van het gesprek over duurzame inzetbaarheid.

Toch is de noodzaak groot. Want:

  • 71% van de vrouwen ervaart werken als zwaarder tijdens de overgang.

  • 73% voelt zich minder productief.

  • Tot 40% hoger verzuim bij vrouwen, met pieken in levensfases waarin hormonen de boventoon voeren: menstruatie, zwangerschap, postpartum, premenopauze en overgang.

En dat heeft gevolgen. Niet alleen voor de vrouwen zelf, maar ook voor teams, organisaties, klanttevredenheid, verzuimkosten en verloop.

De overgang op de werkvloer: dit gebeurt er echt

Als gecertificeerd overgangscoach en vitaliteitstrainer werk ik dagelijks met vrouwen die tegen hun grenzen aanlopen — vaak zonder dat ze weten waarom.

  • Slaapgebrek → 60% van de vrouwen in de overgang slaapt slecht. Resultaat: vermoeidheid, fouten, kort lontje, uitval.

  • Brain fog → Slechte focus, vergeetachtigheid, moeite met plannen of presteren.

  • Stemmingswisselingen → Prikkelbaarheid, somberheid, paniek. Impact op samenwerking én zelfvertrouwen.

  • Emotionele labiliteit → Niet zichtbaar, maar voelbaar. En vaak onbegrepen door collega’s of leidinggevenden.

Ik hoor het dagelijks: “Ik dacht dat ik gek werd.” Of: “Ik functioneerde ineens niet meer zoals voorheen. Niemand begreep het, ikzelf ook niet.”

Wat bedrijven kunnen doen (en sommigen al doen)

Gelukkig zie ik ook dat het kán. Bedrijven in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs of de woningbouw — hier in Doetinchem en de Achterhoek — zetten stappen. Ze praten over werkdruk én hormonen. Ze bieden workshops aan voor leidinggevenden. Ze nemen hormonale gezondheid op in hun vitaliteitsbeleid.

Maar het zijn er nog te weinig. Slechts 2% van de bedrijven heeft beleid rondom de overgang. 5% biedt enige ondersteuning bij menstruatieklachten. Dat moet, en kan, beter.

Mijn missie: preventie, erkenning en samenwerking

Ik werk met bedrijven én binnen bedrijven. Met mijn team bij Zon voor Jou weten wij uit ervaring hoe groot de impact van hormonale veranderingen is. En wat er gebeurt als je daar ruimte voor durft te maken. Dan ontstaat duurzame inzetbaarheid — niet als modewoord, maar als werkbare realiteit.

Met mijn achtergrond in marketing en salesmanagement, mijn liefde voor data én mijn hart voor de mens achter de medewerker, help ik bedrijven op drie niveaus:

  • Workshops en lezingen (voor medewerkers én leidinggevenden)

  • Individuele coachingstrajecten

  • Beleid en strategie voor duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie

Vanuit de inhoud. Met compassie. En mét resultaat.

Waarom ik dit van de daken wil schreeuwen

Omdat ik elke dag zie wat er gebeurt als vrouwen erkenning krijgen. Hoeveel ruimte er ontstaat als we stoppen met veroordelen, en beginnen met luisteren. Hoeveel ziekteverzuim je kunt voorkomen als je tijdig signaleert en begeleidt.

Deze blog is niet alleen voor vrouwen. Hij is ook voor HR-managers, directeuren, teamleiders, beleidsmakers. Want we kunnen dit sámen doen. De overgang is geen privéprobleem. Het is een maatschappelijk én economisch vraagstuk. En dus een kans.

Wie ik ben

Ik ben Karin van Dreumel – overgangscoach, vitaliteitstrainer en adviseur duurzame inzetbaarheid. Oprichter van Zon voor Jou in Doetinchem.
Met een achtergrond in business én een hart voor vrouwen begeleid ik organisaties die het verschil willen maken.

Meer weten? Stuur me gerust een bericht op info@zonvoorjou.nl
Of lees mijn verdiepende artikel “Vrouwen, werk en verzuim – cijfers, trends en kansen” Want vrouwen zijn de stille kracht op de werkvloer.
Tijd dat we die kracht een stem geven.

Liefs,
Karin